Fullsatt läktare för att lyssna på Sylve Söderstrand

>Fullsatt läktare för att lyssna på Sylve Söderstrand

Lördagen den 18:e november anordnade klubben en clinic med Sylve Söderstrand, tidigare förbundskapten för Sveriges landslag i hoppning och numera engagerad i konceptet JumpClub – ett forum för inspiration, kunskap och nyheter för ryttare och tränare på alla nivåer. Konceptet bygger på en träningsfilosofi signerad Lotta Björe och Sylve Söderstrand och finns tillgängligt både på webben (www.jumpclub.se) och live i form av träningar, föreläsningar och clinics.

Inför en fullsatt läktare coachade Sylve flera ekipage från Enskede samt en JumpClub-ryttare på två olika hästar över bommar och hinder. I första gruppen red Rebecka Milton på Idol (även kallad Olle) 5 år, Alexandra Waleij på Hortensia och Wilma Jansson på Niccoro. I andra gruppen red Emelie Löthner på Enskedes Campari och Rebecka Milton på Kurt 6 år.

På kort tid lyckades Sylve gå igenom det mest grundläggande om hur hästen bör jobba för att hålla och hur ryttaren kan arbeta med sin egen kropp för att nå samspel med hästen. Han pratade också om hur det är nödvändigt att visa respekt, förtroende och omtanke i sin relation till hästen för att nå goda resultat. Framförallt är det viktigt med tydlighet, inte hårdhet – du får tillbaka det du ger till hästen.

”du får tillbaka det du ger till hästen.”

En övning som alla fick prova som uppvärmning var att rida med en hand, för att tvinga ryttaren att använda sig av kroppen och inte så mycket av händerna för att reglera tempot och styra både på volter och sidvärtsrörelser. Under tiden pratade Sylve om ”snabba svar”. Den känslighet som en häst har, att den kan känna minsta fluga, gör också att den har förmågan att svara på lätta hjälper. Under galoppövningarna berättade Sylve också om hur viktigt det är med galoppombyten som fungerar, hur det visar på om hästen är med eller inte.

Första gruppen fick rida med en hand över bommar på böjt spår, för att fortsätta styra med skänkel och säte istället för med händerna. Nästa övning var cavaletti på volt i galopp, där det gällde att kunna reglera och hitta en bra rytm. Sylve pratade då om vad som är en ”bra galopp” och hur det ibland tolkas som att det ska gå snabbare, något som inte hjälper om balansen saknas från början. Hortensia visade upp sitt härliga framåtdriv, som Alexandra fick öva på att reglera med hjälp av sin överskänkel. Wilma och Alexandra fick sen prova att galoppera över bommar utan stigbyglar, för att komma ner i sadeln och kunna använda skänkeln ännu bättre.

Båda grupperna fick rida över cavaletti och plank i serpentiner, där de fick öva både på tempo och på att använda skänkeln för att vända och flytta ut hästen. Andra gruppen började med övningen slang – räcke – slang, där det gällde att kunna reglera antalet språng på vägen in och ut. De fick också öva på piruett-svängar, där de red förbi ett räcke för att sedan direkt vända och hoppa över det.

På slutet fick de ta ett hinder ur sned vinkel samt hoppa en serie med en kryss-oxer i mitten. Sylve förklarade hur ett sådant hinder hjälper en orutinerad ryttare att komma mitt på hindret och en orutinerad häst att bättre avgöra var hindret befinner sig. Publiken fick prova att hålla upp tre fingrar framför näsan, för att förstå hur hästens synfält ser ut.

Våra tre Enskede ryttare red väldigt bra och fick mycket beröm från Sylve samt en del tips att ta med sig för att fortsätta utveckla sin ridning. Publiken fick även med sig många bra tips och Sylves kloka tankar. En lyckad eftermiddag!

Nedan ser du några bilder och på Enskede Ridsällskaps sida på Facebook kan du även se ett par videoklipp från lördagens clinic.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Text: Jenny Andersson, Foton: Linn Karlsson

2017-11-19T23:18:07+01:0019 november 2017|