Inspirerande clinic med Elisabet Lundholm

>Inspirerande clinic med Elisabet Lundholm

Detta bildspel kräver JavaScript.

Elisabet Lundholm är A-tränare i dressyr, har tidigare varit förbundskapten för dressyrlandslaget, och är numera dressyrtränare för fälttävlanslandslaget och nyligen hemkommen från OS i Rio. Vi var därför mycket glada att få äran att välkomna Elisabet för en hel eftermiddag med inspiration!

Eftermiddagen började med att Elisabet berättade hur hon själv började sin karriär i hästbranschen på ridskola i sju-års åldern. Hon älskar ridskolor och tycker att det är en fantastisk miljö, där ryttarna får många möjligheter att kunna gå långt. Det bästa är att man får rida så mycket olika hästar, vilket gör att man lär sig väldigt mycket enligt henne. 

Sedan var det dags för den första av clinicens fyra delar, nämligen tre av våra ponnyekipage: Erica Lindblom och Gilbert, Laura Lyth Nykopp och Delight samt Alexandra Waleij och Tomas. Alla grupper fick börja med att rida rätt upp längs med medellinjen i skritt så hon kunde se huruvida ryttarna satt rakt eller snett och hur hästarna spårade. Alla fick frågan om de kände båda sittbenen, och även publiken engagerades då vi fick provsitta på våra egna händer för att känna vilken skillnad det blev av minsta lilla förskjutningen av vikten.  Efter det fick de tre ekipagen träna på följsamhet med händerna. De fick även göra många galoppfattningar från skritt för att få igång aktiviteten i bakbenen, och få upp ponnyerna i formen.

I andra gruppen red ytterligare tre lektionsekipage, men dessa på stor hästar. Camilla Holm på Ellah-Warina, Frida Isacson på Zerobanta och Ragni Wannag på Livorno (även känd som Milton). Även denna grupp fick börja med att vända rätt upp i skritt så Elisabet kunde kontrollera att de satt rakt och hästarna spårade korrekt. Frida och Zero fick hjälp med att få igång bakbenen ordentligt, medan Camilla och Ellah fick öva på att hitta ett lugn och Ragni och Livorono fick träna på att hitta rytmen. Även i denna grupp gjordes många galoppfattningar från skritt, här poängterade Elisabet hur viktigt det är med noggranna galoppfattningar för att få bättre kvalité på galoppen. 

I den tredje gruppen så red två av våra fantastiska instruktörer på två ridskolehästar, Karin Osbeck på Niccoro och Irene von Rosén Eklund på Manitou. Det var jätteroligt att få se våra instruktörer ”in action” – något som inte bara vi medlemmar uppskattade utan även Elisabet! Karin fick jobba mycket med att korta och länga steget på Niccoro för att få igång bakbensaktiviteten, så han inte skulle bli tung fram. Irene och Manitou fokuserade på att han skulle slappna av ordentligt och jobba igenom hela överlinjen, genom att rida framåt, framåt och framåt. 

I sista gruppen så kom två grand Prix ryttare och bjöd oss på show. Lovisa Degreef som började rida på Enskede, och gick sedan vidare för att utbilda sig till beridare i Tyskland och jobbade därefter hos bl.a. den flerfaldige OS- och VM-medaljören Reiner Klimke. Lovisa red en av våra nyare ridskolehästar Harry. Harry är fortfarande under utbildning, så Lovisa kunde visa medans Elisabeth förklarade var man börjar när man utbildar Grand Prix hästar. Det var mycket övergånger för att få honom att bära sig rätt. 

Den andra ryttaren var Lena Wiman. Lena är ridskolechef på Överby Ridskola, C-tränare i dressyr och dressyrdomare. Hon har ridit på ridskola under hela sin karriär och köpte sin första egna häst ganska sent i livet. Innan dess har hon ridit massor av olika ridskolehästar. Lena hade med sig sin egen häst, Donnerstein, som hon själv har utbildat upp till Grand Prix nivå. Lena visade sedan vad en färdig utbildad Grand Prix häst kan, bl.a. skolor i både trav och galopp, galopp piruetter, galoppombyten i varje/vartannat, piaff och passage. Ekipaget fick många applåder av den entusiastiska publiken.

I sammanfattningen en väldigt rolig och inspirerande eftermiddag med en av Sveriges mest meriterade dressyrtränare! Vi i styrelsen vill tacka alla som ställer upp och är funktionärer, våra duktiga ridskoleekipage, våra instruktörer som ställde upp och visade upp sig, Lovisa Degreef och Lena Wiman, även ett speciellt stort tack till Karin Osbeck som gjorde denna clinic möjlig, Elisabet Lundholm för att kom och höll denna fantastiska clinic för oss och vår sponsor Vitamin Well som såg till att alla i publiken fick varsin Vitamin Well flaska!

2017-01-16T12:31:03+01:0022 september 2016|