Inspiration och kunskap
på hög nivå med Eamon Hickey

>Inspiration och kunskap
på hög nivå med Eamon Hickey

Hästutbildaren Eamon Hickey bjöd på en fantastisk clinic i söndags. I det nästintill fullsatta ridhuset var det andaktsfullt knäpptyst när Eamon berättade om och praktiskt visade sin filosofi och sitt system när han arbetar med olika hästar. Allt från den helt otränade 2-åringen Gendai, den ”oartige’” lektionshästen Epos som kan bråka rejält när det är dags att bli tränsad och sadlad, till den 7-årige valacken Balou som hitintills hade vägrat att låta sig lastas på släp.

IMG_9573Eamons filosofi vilar på ömsesidig respekt och som skapar ömsesidigt förtroende. Han skapar detta genom en serie av övningar från marken – rörelse framåt och bakåt, framdelsvändningar – som dessutom gymnastiserar hästen. Han betonar vikten av tydliga signaler och är snabb med att belöna när hästen gör rätt. När den är avslappnad kan han gå vidare till en annan övning.

Redan i de första minuterna av clinicen illustrerar Eamon Hickey hur viktigt det är att arbeta lugnt, fokuserat och metodiskt. Det är en tydlig skillnad i hästens reaktion när han tar djupa, lugna andetag till skillnad från korta, stressade andetag med spända axlar. ”Att andas på rätt sätt, det är något jag har tränat och lärt mig”, förklarar Eamon. Belöning sker i form av rytmiska strykningar och massage på hals och huvud istället för klappningar. Han bryter ”oartigheter” inte genom att säga ”nej” men genom att arbeta hästen och sedan belöna hästen när den gör rätt.

Inom mindre än en timme var Gendai tränsad, sadlad och Eamon kunde sitta upp och rida ett par varv. Det var uppenbart att ”oartige” Epos blev mer avspänd av övningarna och Eamon arbetade med att han skulle kunna tränsas och sadlas utan att bli alltför grinig. Ett bra tips var att göra hans träns lite större vid tränsningen för att sedan justera det till rätt storlek. Valacken Balou lät sig lastas på släpet och ägaren Marja kunde köra hem sin häst på släpet som hon hoppats.

En ödmjuk Eamon delade frikostigt med sig av sin kunskap och erfarenhet samtidigt som han betonade att detta är hans jobb. Han jobbar med det 365 dagar om året och har gjort det i många år. Eamon förklarade också att detta är hans system, och det fungerar för honom.

Några tänkvärda råd på vägen 

  • Arbeta lugnt, fokuserat och metodiskt. Jobba med din andning. Din andning påverkar hästen.
  • Gå från hög energi i arbetet till låg energi och belöning när hästen gör rätt.
  • Var snabb med att belöna/ge eftergift. Se till att belöna rätt saker.
  • Istället för att klappa eller ge godis, massera/smek hästen på huvud och hals upp mot mankammen för att skapa kontakt och ge belöning.
  • Om hästen är oartig eller inte gör som du vill få hästen att fokusera på dig och sätt den i arbete.
  • Ha tålamod, gör om, gör om igen, gör rätt.
  • Sitt upp på rätt sätt, alltid i balans med hästens öron i fokus/centrum. När du är i balans, och båda fötterna är i stigbyglarna sitt ner mjukt.

IMG_9597Det är svårt att inte bli imponerad (och lite avundsjuk) på Eamon när han för att tydligt visa hur man sitter upp i bra balans, satt upp på Epos sadlad med sadel men utan sadelgjord. Som om det var den naturligaste saken i världen tog han sedan några varv på Epos utan sadelgjord både i trav och galopp.

Sist, men inte minst ett stort tack till alla underbara, hjälpsamma ERS-are som hjälpte till att göra detta till en superclinic som vi alla fick tid att njuta av.

Klubbstyrelsen, Enskede Ridsällskap

 

Foto: Cecilia Fix och Johan Braun
Text: Anja Nyström och Katarina Nordlund

2017-01-16T12:31:04+01:001 juni 2016|